Groter en meer willen
De schrijver van het boek, Scott Rieckens, schetste zijn leven voordat hij zich ging verdiepen in het FIRE principe. Hij en zijn vrouw woonden in Californië, aan de kust. Een stel opzoek naar avontuur en dat grootst wilde leven. Ik citeer: ‘oud en nieuw in Las Vegas? Tuurlijk. Viersterrenrestaurant? Een nieuw snowboard? Naar de andere kant van de wereld vliegen? Natuurlijk!’
Omdat ze zo van de zee hielden kochten ze een appartement in Californië aan het strand. Naarmate hun liefde voor het buitenleven groeide, groeide ook de verzameling buitensportmateriaal. Kajaks, supboards en surfplanken werden aangeschaft. Om deze spullen mee te krijgen leaseden ze twee grote auto’s. Met imperiaal, want… Californië. Toen ze een kindje kregen werd een volledige babykamer met gloednieuwe spullen ingericht in hun nieuwe, grotere, huis. Voordat ze het wisten werkten ze beiden een slag in de rondte om alle kosten te betalen en waren zelf diep gestresst en gingen richting diep ongelukkig te zijn.
Ik vond dit een prachtig (uitvergroot) voorbeeld van hoe de meeste mensen in de Westerse wereld, inclusief ikzelf, leven. Stof tot nadenken.
Pak groots aan
In
mijn vorige blog vertelde ik over het FIRE principe: zorg dat je minder uit gaat geven en meer spaart, om uiteindelijk eerder met pensioen te kunnen.
“Ik ga écht niet mijn hele leven bezuinigen om eerder met pensioen te kunnen hoor!”
Daar gaat het dus helemaal niet om. Dat je in de supermarkt naar aanbiedingen zoekt. Een gierige mafketel bent dat op een flatje woont en nooit uit eten gaat. Het gaat om bewustwording. Waar word je nou écht gelukkig van?
Het FIRE principe zegt: regel de grote zaken goed, dan hoef je niet meer te kijken naar de kleintjes. Bijvoorbeeld:
- Huisvesting: is het echt nodig om in een groot huis te wonen?
- Vervoer: is een 2e auto nodig? Kun je ook langer met één auto rijden, móet je elke keer een nieuwe?
- Word je écht gelukkig van €150,- tot €200,- voor je gezin uitgeven in één avond bij een all-you-can-eat restaurant, waar je zoveel mogelijk naar binnen schranst om ’s avonds met buikpijn op de bank te zitten?
Door een minder dure auto te rijden bespaar je in één klap veel meer geld dan met een jaar lang boodschappen te doen bij een budgetwinkel.
Uitgaven groeien mee met inkomsten
Vaak is het zo dat als je meer geld gaat verdienen je een groter en duurder huis koopt, een grotere auto aanschaft en duurder op vakantie gaat. Omdat het kan. Je uitgaven groeien dus mee met je inkomsten. Voordat ik dit boek las was ik me hier al bewust van: toen ik studeerde en een paar honderd euro per maand te besteden had, voelde ik me soms financieel rijker dan op dit moment.
Met deze levensstijl maak je dus in principe al het geld op. Op het moment van het boek lezen, was dit precies wat we deden. We waren nog geen 4 maanden daarvoor verhuisd naar een groter huis. Dat betekende voor ons wel lagere hypotheeklasten, maar wel:
- Meer meubels in huis gekocht, want een groter huis
- Meer kosten aan onderhoud tuin en huis, want een groter huis
- Net een 2e tuinset aangeschaft, want een grotere tuin
- Ook nog eens een gróte tuinset, want een kleine set staat niet onder de overkapping
- En er staan twee leaseauto’s voor de deur
Mooi. Wij doen dus precies alles verkeerd. Lekker begin! Gelukkig hadden we er veel schik om samen… weer een gratis genietmomentje 😉.
Wat maakt je echt gelukkig?
Het boek heeft ons geleerd om bewust te kijken naar wat je nou écht gelukkig maakt. Opdracht was om een lijstje te maken, de mijne ziet er als volgt uit:
1. Gezonde voeding
2. Een schoon en opgeruimd huis
3. Klanten die mij waarderen en waar ik energie van krijg
4. Een fijn thuis met ruimte in het groen en ruimte om jezelf af te zonderen
5. Gesprekken met diepgang
6. Liever 1x naar een sterrenrestaurant dan 10x naar een ‘schnitzelschuur’
7. Educatieve uitjes met de kinderen
8. Gevoel van vrijheid: leven zonder tijd
9. Tijd voor mezelf
10.Persoonlijke ontwikkeling
Inzicht één is direct: waar ik écht gelukkig van word, kosten niet veel geld. Zijn in sommige gevallen zelfs gratis. In mijn lijst staat geen luxe, nieuwe auto, veel kleding hebben, een eigen jacht of bedenk het maar. Daar word ik simpelweg niet gelukkig van.
Eerste stappen
De eerste stappen in deze richting hebben we al gezet. Bewuster gaan kijken naar uitgaven die we nu in ons nieuwe huis doen. Resultaat:
- De huidige keuken is niet helemaal onze smaak, maar verder nog wel helemaal prima. Een nieuwe keuken schrappen we van onze wensenlijst.
- Cadeaus voor onder de kerstboom: die worden niet geschrapt maar wel anders. We kopen cadeaus waarmee we herinneringen maken.
- Minder uit eten of eten halen. Want eigenlijk vinden we het helemaal niet zo lekker. Met Kerst hebben we de traditie dat ieder kind verantwoordelijk is voor een eigen gang: zelf kiezen wat je gaat koken, boodschappenlijst maken en daarna koken. Ze vinden het fantastisch en fantaseren wekenlang wat ze gaan maken! Je moet het zelf wel prima vinden om pannenkoeken met Kerst te eten. Maar ach, wij zien daar de lol wel van in. De kinderen voelen zich fantastisch want kunnen zich ontwikkelen. En wij kunnen weer oefenen met loslaten. Win-win situatie.